Terveys ja jalostus

Jalostuksen tavoiteohjelma etnankoirille 2021-2025

Jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO) on koottu tietoa rodun luonneominaisuuksista, terveystilanteesta ja jalostuksesta. Siitä saatavasta tiedosta hyötyy niin kokenut harrastaja kuin vasta koiran hankintaa suunnitteleva.

Etnankoirien jalostuksen tavoiteohjelmaan pääset tästä.

Terveyskyselyn tulokset

Joka kolmas vuosi tehtävillä terveyskyselyillä kartoitetaan etnankoirilla esiintyviä sairauksia ja niiden yleisyyttä. Vuoden 2020 terveyskyselyn tuloksiin pääset tästä.

Yhdistyksen tukemat terveystarkastukset

SIC ry tukee jäsenten koirilleen teettämiä virallisia silmä- ja polvitarkastuksia sekä italianvinttikoirien rotuspesifisiä geenitestejä kymmenellä eurolla tarkastusta kohden seuraavien ehtojen mukaisesti:
  • Jokaisesta silmätarkastuksesta saa 10 euron hyvityksen.
  • Yhdistys korvaa 10 euroa koiran ensimmäisestä polvitarkastuksesta riippumatta siitä, minkä ikäisenä koiralle tehdään ensimmäinen tarkastus. Yhdestä uusintatarkastuksesta korvataan 10 euroa, kun se tehdään koiran täytettyä kolme vuotta.
  • Italianvinttikoirien rotuspesifisistä geenitesteistä saa 10 euron hyvityksen. Geenitestejä tuetaan 10€/koira.
  • Hyvitys maksetaan kuittia vastaan yhdistyksen jäsenelle.
  • Terveystulokset julkaistaan SIC:n nettisivuilla terveyslistaus-osiossa.
Terveystarkastuksen jälkeen tulee lähettää maksukuitti, koiran tiedot, linkki Kennelliiton jalostustietokannassa näkyvään terveystulokseen/geenitestiin tai kopio virallisesta tutkimuslausunnosta/geenitestistä sekä tilinumero IBAN-muodossa yhdistyksen jäsensihteerille osoitteeseen jasensihteeri@sicry.fi. Korvauksen saa myös lähettämällä kopion virallisesta tutkimuslausunnosta pdf-muodossa. Korvausten hakemiselle on aikaraja, eli korvauksia voi hakea korkeintaan vuoden vanhoista terveystarkastuksista.
Yhdistys kannustaa jäseniään viemään myös kotikoiriaan, joita ei käytetä jalostukseen, kyseisiin tarkastuksiin, jotta saisimme kerättyä laajemmin tietoa rotujen ja yksilöiden terveyden kehityksestä sekä tukeaksemme sairauksiin liittyvää tutkimustyötä.

Tähän tulossa tietoa etnankoirien yleisimmistä sairauksista.